donderdag 31 oktober 2013

Troje - Assos

Troje lag bijzonder strategisch in het noordwesten van het huidige Turkije aan de Dardanellen. De Dardanellen verbindt de Egeïsche Zee met de Zee van Marmara. De zee kwam tot dicht bij de benedenstad en men was er verzekerd van een harde betrouwbare wind voor handelsschepen.
Wel is er altijd een zekere mate van twijfel geweest of het opgegraven Troje wel groot genoeg was voor het Troje van de Griekse schrijvers. Waar Homerus Troje en Ilion als één stad beschouwt zijn er andere schrijvers die dat niet doen. Als Homerus het verkeerd voor had, dan ligt er, ofwel op een andere plaats aan de Dardanellen, ofwel verder weg, nog een tweede, mogelijk groter Ilium/Troje.
Heinrich Schliemann, naar eigen zeggen op basis van de Ilias, vond  in de heuvel Hissarlik het oude Troje. In die tijd stond de archeologie echter nog in de kinderschoenen; de uiterst zorgvuldige opgravingstechnieken, waardoor deze wetenschap vandaag gekenmerkt wordt, bestonden destijds nog niet. Schliemann ging dan ook onbekommerd en vrij grof te werk. Hij slaagde er echter wel degelijk in Troje te vinden, met goudschat en al. Schliemann dacht dat deze goudschat, bestaande uit gouden sieraden, de "Schat van Priamus" was. Tegenwoordig staat echter wel vast dat deze vondst veel ouder was dan het Troje van de Trojaanse Oorlog. Schliemann slaagde erin de gevonden schat uit Turkije te smokkelen; na heel wat complicaties schonk hij hem aan zijn geboortestad Berlijn. Op het einde van WO II werd de goudschat - samen met andere kunstvoorwerpen - door het Russische leger meegenomen uit het gebombardeerde Berlijn. Hij bleef decennialang spoorloos. In de jaren negentig van de 20e eeuw werd bekend dat de "Priamus schat" al die tijd opgeslagen was in een geheime ruimte van het Pushkinmuseum te Moskou. In dit museum wordt hij thans tentoongesteld.

In 3 uur met de bus naar het Noorden bereiken we de opgravingen van Troje. De reis ging voornamelijk langs de kust met mooie uitzichten. Het waait hier altijd hard.
Na een mooie rondgang door het zonovergoten Troje kwamen we bij het Odeon: een in principe overdekt klein theater, ook gebruikt als senaatszaal en plek voor de volksvertegenwoordiging.
Odeon van Troje
Troje is 9 lagen diep uitgegraven en is prachtig gelegen op een heuvel die vroeger vlak bij  zee lag, maar nu enkele kilometers er  vandaan. Weinig toeristen n super uitleg van onze reisleider.

Na de lunch rijden we terug met de bus naar Assos, waar een tempel met Dorische zuilen staat en ook nog een moskee. Het was een klim naar boven, maar de weg leidt langs talloze stalletjes met voornamelijk handwerk en was gemakkelijk te vinden. Vanaf de top heb je werkelijk een prachtig uitzicht op zee met in de verte het eiland Lesbos (Grieks).
Vroeger had Assos een bekende haven, waar nu kleine vaartuigen de bevolking liggen.
al met al een heel geslaagde dag.